Tja, niemand zei dat het makkelijk zou zijn

bill-wegener-285004-unsplashHet valt niet mee. De installaties zijn allebei in gebruik. Overal brandt het licht, de koelkast draait. Maar het gesplitste systeem dat we hadden bedacht voor de kraamkliniek werkt nog niet zoals we het uitgedacht hadden. Nu is het niet mogelijk voor de medewerkers van de kraamkliniek om na te gaan hoeveel stroom ze hebben gebruikt voor de lampen en hoeveel stroom ze overhouden om te verkopen. Ze verkopen ook nog geen stroom.

De installateur is inmiddels twee keer terug geweest, maar hij komt er niet uit. Aan de foto’s achteraf kunnen wij zien, dat de installatie niet geïnstalleerd is zoals ontworpen. We zijn daarom bezig nieuwe contacten te leggen met installateurs in Ouagadougou. Vermoedelijk kunnen zij ons probleem wel oplossen.

Wat echter hoopgevend is, is dat we contact hebben met een Canadese organisatie, the Strongest Oak, die zich ook bezighoudt met zonne-energieprojecten in het district. Zij zijn groter en gaan zelfs een zonne-energie Power Hub opzetten. Onderdeel van hun project is om jongeren op te leiden als zonne-energie experts. Momenteel zijn ze nog in training, maar zodra ze afgestudeerd zijn, kunnen ook zij ons helpen met installaties en onderhoud van zonne-energieprojecten, naast de jongen die we eerder al op het oog hadden. Dit betekent dat lokale jongeren die anders weinig mogelijkheden hebben om geld te verdienen, werk hebben. Het is fijn om elkaar als stichtingen op deze manier te kunnen versterken.

bill wegener

Dorpelingen verdienen zelf geld met zonne-energie

jannik-skorna-388880-unsplashEn ineens hebben we ons doel bereikt: de Burkinabé verdienen geld met het gebruik van zonne-energie. Ze verkopen gekoeld water en dat gaat heel goed.  Zeker laatst toen het Ramadam was, was de koelkast elke avond leeg. Iedereen kwam ‘s avonds water drinken. Op sommige dagen verdiende de kliniek tussen de 50 en 100 euro. Dat geld legt de kliniek apart om op termijn nieuwe zonnepanelen en batterijen te kunnen kopen.

De aanleiding was wel zuur: bij een inspectie van de overheid bleek dat de koelkast die wij hebben laten installeren niet voldoet aan de eisen die de overheid stelt. De overheid wenst namelijk dat in de koelkast verschillende departementen zijn waar medicijnen tegelijkertijd op verschillende temperaturen worden gekoeld. De ruimte in de koelkast wordt dan opgesplitst naar temperatuur en er ontstaan meerdere ruimtes waar medicijnen gekoeld kunnen worden.

Het goede is dat de overheid zelf in die nieuwe koelkast heeft voorzien. Daardoor kwam de koelkast, die op zonne-energie draait en wij eerder hebben laten installeren, vrij. De medewerkers van de kliniek zagen meteen een kans om de koelkast te gebruiken en geld te verdienen. Op die manier zorgen zij dat onze investering duurzaam wordt: ze zullen zelf over een paar jaar nieuwe batterijen en panelen kopen.

Jannik Skorna

Installatie op kraamkliniek mag voor een deel opnieuw

Solutions ahead

bron: npri.org

Een project draaien ver van huis in een andere cultuur kent zijn uitdagingen. Zo ook ons project. De installatie die we hebben uitgedacht voor de kraamkliniek bleek te complex voor de installateur om zelfstandig te installeren. Hij dacht dat hij het wist hoe het moest, maar toen we de foto’s terug zagen, realiseerden wij ons dat we hem kennelijk overvraagd hadden.

Het goede nieuws is dat wij aan nazorg doen: we checken of de installatie goed werkt en of de mensen die in de kliniek werken en naar de kliniek komen ook echt baat hebben bij de installatie. Juist door deze nazorg komen we op het spoor van dit soort uitdagingen.

We hebben goed nagedacht hoe we de installateur het beste kunnen ondersteunen. Wij hebben hem op het hart gedrukt de handleiding voor de installatie exact aan te houden en gecheckt of hij nog vragen had. Nu zijn we aan het kijken naar een geschikt moment waarop de installateur weer af kan reizen naar Kopoii. We zorgen dat er dan ook iemand van onze partnerorganisatie ACTD aanwezig kan zijn om ter plekke te helpen als de installateur twijfelt of het niet weet. Zo verwachten we deze hobbel te kunnen nemen.

Zonnepanelen systeem op kraamkliniek geïnstalleerd

brandend-licht-in-maternite Zonnepanelen op maternitéSoleil pour Burkina heeft een kraamkliniek in het dorp Kopoï voorzien van zonnepanelen en verlichting. Dit keer hebben wij de installatie meteen voorzien van een meter, zodat een beheerder kan zien hoeveel energie er in de batterij zit.

Verdienmodel

De batterijen gaan zo’n drie jaar mee. Om er zeker van te zijn dat de kraamkliniek genoeg geld in kas heeft om de batterijen te vervangen, hebben wij extra capaciteit geregeld. De zonnepanelen produceren dus meer stroom dan er nodig is voor verlichting. Met die extra stroom kan de kraamkliniek activiteiten gaan ontplooien om geld mee te verdienen. Er kan bijvoorbeeld een koelkast aangesloten worden, zodat er koele drankjes verkocht kunnen worden. Of mensen kunnen tegen betaling hun mobiel opladen.

Soleil pour Burkina werkt nauw samen met de lokale partner Amicale Culture Tourisme Développement (ACTD). Zij vaardigen een comité af dat zich gaat buigen over de concrete invulling van het verdienmodel. Zij hebben op dit gebied een goed track record: ACTD is al decennia geleden begonnen met studiebeursen voor kinderen, irrigatieprojecten en microcrediet. Al deze projecten lopen nog steeds en zijn totaal zelfstandig. ACTD heeft steeds maar één keer geïnvesteerd. Daarna kwam het geïnvesteerde geld altijd terug en bleef het project zelf geld genereren om te kunnen blijven bestaan en te kunnen groeien.

Beheer

ACTD zorgt ook dat er een beheerder komt voor het zonne-energiesysteem op de kraamkliniek. Op dit moment hebben zij hun oog laten vallen op een jongeman die nu in de vierde klas zit. Hij is intelligent en heeft een goed gevoel voor techniek. Hij zal de dagelijkse controles doen. SPB heeft de jongen voorzien van een uitgebreid handboek zodat het voor hem geen probleem is om de dagelijkse controles uit te voeren, het onderhoud te doen en kleine problemen op te lossen. Bij grote problemen kan hij contact opnemen met het bedrijf dat de installatie heeft gedaan.

 

Spullen voor installatie op kraamkliniek op transport

Zonnepanelen voor de container

Vier zonnepanelen, een batterij, drie meters, vele snoeren en bevestigingsmateriaal: het zit in de container. Later deze maand zal de container op het schip gaan dat koers zal zetten richting Ghana. Vandaar wordt de tocht voortgezet over land, om vervolgens in de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou aan te komen. Vanaf daar zal onze partner het materiaal overladen en vervoeren naar het dorp Kopoi.

Met de installatie zal de kraamkliniek voorzien worden van verlichting. Verpleegkundigen zullen niet langer ś avonds en ś nachts in het schijnsel van een zaklamp bevallende vrouwen hoeven bij te staan. Hechtingen zetten na bevallingen zullen veel makkelijker gaan. Het werk zal voor verpleegkundigen een stuk prettiger en makkelijker worden doordat er in de donkere uren goede verlichting zal zijn.